Han slapp fängelse för att gifta sig med våldtäktsoffret – och mördade henne

Carla Figueroa blev 18 år och den sista argentinska kvinnan att ansöka om nåd för sin våldtäktsman – för att gifta sig med honom.

En vecka efter att han släppts från fängelset dödade han henne.

Carla Figueroa och Marcelo Tomaselli blev ett par när hon var 14 år. Vid 15 födde hon Valentin. Hon bodde ibland med Marcelo, ibland med sin systers familj i staden General Pico.

En av alla gånger hon hade gjort slut gensköt han henne på väg hem från jobbet i en kiosk.

– Han hade kniv och sa att han struntade i allt och att jag skulle klä av mig. När han gjort det han skulle ställde jag mig upp. Han knuffade omkull mig igen och sa att jag inte skulle gå någonstans för han skulle döda mig, berättade hon i en anonymiserad tv-intervju efter våldtäktsanmälan i april i fjol.

Hennes syster berättar för lokala medier hur Carla isolerade sig efter rättegången. Plötsligt hade hon gift sig med Marcelo, 26, i fängelset och ansökt om nåd för honom.

I stora delar av världen, även i Europa, har våldtäktsmän förr kunnat slippa straff genom att gifta sig med offret. Liknande lagar tillämpas fortfarande i många länder. I mitten av mars begick en marockansk 16-åring självmord när hon tvingades gifta sig med sin våldtäktsman.

Logiken är att en kvinna är en vara som tillhör hennes far eller make. En våldtäkt sänker varans värde och är ett brott mot ägaren. Genom äktenskap kan skadan gottgöras.

Utifrån samma idé om kvinnan som mannens egendom kunde en svensk man ostraffat våldta sin fru fram till 1962. Våldtäkt inom äktenskapet var lagligt i över hälften av världens länder år 2006 när FN-organet Cedaw kollade senast.

Rätten sa först nej till att släppa Marcelo. Man ansåg att Carla var nära psykisk kollaps och inte i stånd att själv och ”under jämlika förhållanden” formulera en ansökan om nåd för Marcelo, vilket lagen krävde. Många ifrågasätter att villkoret någonsin kan uppfyllas.

Paret överklagade. Den ene domaren Carlos Flores skrev då att Carla verkade ivrig att återgå till det han kallade ett normalt familjeliv.

Den 2 december släpptes Marcelo. Lördagen den 10 december knivhögg han Carla till döds inför deras son.

Den andre domaren Gustavo Jensen sa till tidningen Clarin att mordet var ”en fullständigt oförutsägbar olycka” och att ”problemet var kvinnans omdöme och beslut att lösa konflikten för att mannen skulle släppas fri och leva med henne”.

Efter mordet på Carla Figueroa rev ett enhälligt argentinskt parlament upp den gamla lagen i slutet av mars. Politikerna kallade den barbarisk, diskriminerande och antik. Några få hade kommit på det för länge sedan, och lagt förslag om att avskaffa den. Samtliga förslag hade blivit liggande obehandlade.

Domaren som släppte Marcelo fri tyckte däremot att lagen borde ha fått vara kvar. Av praktiska skäl, sa han.

———–

Krönikan publicerades i Expressen i söndags. Nu väntar jag bara på att någon lokal politiker ska sticka fram trynet och säga att de ÄNDÅ tänker tillämpa lagen som parlamentet just avskaffat.

Det är nämligen så det går till med varje förändring som erkänner kvinnors mänskliga rättigheter, frihet och självbestämmande.

Dagarna efter att Högsta Domstolen fastställt våldtagna kvinnors rätt till abort (som jag också skrev om i denna text) gick Saltas guvernör ut med att i hans provins tänker de minsann fortsätta kräva tillstånd från en domstol för att genomföra de aborter som våldtagna kvinnor har laglig rätt till. Högsta Domstolens utlåtande gällde nämligen bara det aktuella fallet, sa han, och visade därmed att han saknade kunskap om eller ignorerade Högsta Domstolens kanske viktigaste uppgift: att ge prejudikat som de lägre domstolarna sen har att följa.

Mig förvånar det faktiskt att inte andra politiker tar avstånd från en guvernör som öppet säger att han struntar i lagen och rättssystemet, och beordrar de anställda i de förvaltningar han bestämmer över att göra likadant.

I stället öppnades kranen för några andra genier att plocka politiska poäng, jag hittar inte länkarna nu men det dök upp ett par till. Och även de övriga fortsätter förstås att göra precis som de vill, som hittills.

Träffade några av Urtubeys väljare i Cafayate, Salta, i december 2011. ”Ja till livet, nej till abort” står det på tröjan.

Lämna en kommentar

Under Journalistik

Lämna en kommentar