Du är ingenting

Tänk dig att du är elva år och bor i en fattig småstad i Argentina. En granne tvingar sig på dig. Du får inte din mens och börjar må illa. Du vet vad det betyder, flera kompisar som bara är ett par år äldre har varit med om det.

Du skäms och är rädd men berättar ändå för mamma. Hon säger kanske: ”vet du, det är inte ditt fel. Vi löser det här”.

Doktorn tittar och känner i underlivet och säger att någon abort blir det inte. Din mamma sväljer sin rädsla för överheten och påpekar att du är för liten och att den som blivit våldtagen har rätt till abort. Men nej. Ärendet, alltså du och dina värkande bröst och din allt svullnare mage, skickas till domstol.

Så småningom beställer domstolen ett utlåtande från sjukhuset. Denna gång är det en hel grupp läkare som tittar och klämmer och sticker in saker i dig där du ligger med naken underkropp och benen isär. Sedan meddelar de att du är stor nog att föda.

Förundersökningen om våldtäkt läggs ner, sjuttonåringen som våldtagit dig kan ändå inte straffas på grund av sin låga ålder.

Plötsligt pratar alla om din kropp som om den var någon annans. Ditt namn är inte med i artiklarna och inslagen men alla vet.

Sjukhuschefen Orlando Elordi säger till tidningen Pagina 12:

”Det är en liten flicka. Fast hon är rätt rejäl, hon väger 45 kilo. Det blir en normal graviditet, men hon kommer inte att förstå moderskapet. Jag tycker att hon är liten för att bli mor, men jag lägger mig inte i den rättsliga frågan.”

Delstaten Entre Rios hälsominister Hugo Cettour säger till samma tidning:

”Naturen är klok, när flickan en gång menstruerat är kroppen förberedd. Kanske måste man planera ett kejsarsnitt.”

Aborter är förbjudna i Argentina. Både den gravida och läkaren kan dömas till upp till fyra års fängelse. Men det här fallet är exempel på båda de undantag då abort är en rättighet: vid våldtäkt – juridiskt sett kan en elvaåring inte ens samtycka till sex. Och vid hot mot den blivande moderns liv och hälsa – de stora riskerna för varaktiga skador på mor och barn vid tonårsgraviditeter är väl beskrivna i internationell medicinsk forskning.

De båda undantagen infördes år 1921. Eftersom det ändå har varit så gott som omöjligt att få en laglig abort gav hälsoministeriet ut en handbok till sjukvården år 2007. Den underströk att läkarna är skyldiga att utföra aborter i de fall som lagen föreskriver och att de inte ska fråga någon domstol innan. Om flickan eller kvinnan säger att hon blivit våldtagen ska hennes vittnesmål räcka för att aborten ska genomföras.

Ändå är läkarna osäkra. Vissa har en stark religiös övertygelse och förhalar därför tills det är för sent.

Runt en halv miljon illegala aborter per år genomförs i Argentina. Fler än hundra flickor och kvinnor dör varje år av komplikationer efter osäkra aborter. Uppgifterna kommer från hälsoministeriet.

Före jul togs det första steget till att införa fri abort till vecka tolv, något som sex av tio argentinare stödjer enligt opinionsundersökningar. Men i och med att en del av lagstiftarna bytts ut efter valet står processen och stampar.

I veckan kom Högsta Domstolen med en vägledande dom om undantag från förbudet. HD slog fast att en femtonåring som hade blivit våldtagen av sin styvfar hade rätt till abort och att fallet över huvud taget inte borde ha gått till domstol. Kanske blir det lite lättare för våldtagna flickor och kvinnor att få igenom sin rätt.

Din mage är redan stor, din graviditet över tjugo veckor. För dig är det för sent.

———

Krönika publicerad i Smålandsposten och Borås tidning.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Journalistik

3 responses to “Du är ingenting

  1. Så Jävla Vidrigt!!!
    elvaåringar som fått mens bara vill ju ha barn… Notera den enorma ironin i tonfallet…

  2. Estimado corresponsal, solo le faltaba a la Argentina que los dictamenes de la corte Suprema de Justicia no fueran acatados, ni por las provincias -como es este el caso sobre el aborto a las violadas-, ni por la propia Presidenta de la Nacion, que no acata el 82% movil para los jubilados, ni la publicidad oficial al diario Perfil, por el que fue denunciada y condenada. El poder Judicial, hasta en su maxima jerarquia, ha sido degradado y a nadie, de los que podrian hacer algo, les importa. Una desgracia todo.Los Argentinos estamos indefensos.

  3. Pingback: Han slapp fängelse för att gifta sig med våldtäktsoffret – och mördade henne | Journalist Kinga Sanden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s