Filmstund: politiker-chock

Alltså det här. Vid 2.23.

Journalist pressar lokalpolitiker i en håla i provinsen Misiones. Hela bråket handlar egentligen om huruvida journalisten har rätt att intervjua politikern eller inte. Politikern hävdar att bara en som har titeln journalist får intervjua honom. Journalisten läser högt ur provinsens konstitution just när politikern tappar besinningen och kastar sig över honom.

Jag postade klippet på twitter med en kommentar om att det var skitroligt. En twitterföljare påpekade att mitt ordval var konstigt och att klippet var obehagligt. Vilket han förstås hade rätt i. Jag kan ändå inte låta bli att garva åt politikerns absurda brist på självkontroll och konsekvenstänkande. Men framför allt jubla åt att klippets publicering är en stor seger för det argentinska samhället.

Politiker, särskilt ute i provinserna, är vana att göra precis som de vill. Korruptionen är enorm. Vänskapsbanden starka och täta inom samhällets elit. Detta klipp kunde ha stoppats av chefen. Eller ha upphört att existera innan reporterns och kameramannens chefer ens fick veta något om det. Eller försvunnit i ett våldsamt rån på vägen tillbaka till redaktionen. Eller ha blivit borttappat mot en rund summa.

Men DE PUBLICERADE. Det är stort.

En av kommenterarna skriver: ”vi klarar inte att rösta, de köper våra röster med pengapåsar och lata bidrag, och resultaten är Menem och majoriteten av politikerna som liknar den här herren”.

Det är lustigt. Insikten om att argentinarna själva röstar på kassa politiker är rätt spridd. Sen fortsätter de likadant.

Carlos Menem var president 1989 till 1999, sålde ut i princip alla statens tillgångar (bland annat oljebolaget YPF som Argentina nu tänker expropriera) och band peson till dollarn för att få bukt med hyperinflationen, något som i kombination med en gigantisk utlandsskuld ledde till pesokraschen 2001.

Inte minst var Menem en fascinerande populist. Samma geniala blogg där jag stötte på klippet med den hårtslående politikern la samma dag upp detta:

Plötsligt på invigningen av skolåret i den fattiga och avlägsna provinsen Salta drar Menem till med att han tänker bygga raketer som ska ta argentinarna genom stratosfären till Japan och Korea på en och en halv timme!

Jag postade det på facebook och frågade varför ingen hade berättat detta för mig.

Här kommer några av kommentarerna:

C: Haha det är hemskt.

D: Den argentinska folkloren har så mååååånga kapitel.

M: Vi ville inte att de svenska spionerna skulle stjäla vår färdigutvecklade, fungerande rymdaeroteknologi från oss. Men också därför att han är Carlitos, den onämnbare. De gamla i byn låter oss inte tala om honom … även om många röstade på honom. Två gånger.

S: Det finns så mycket vi aldrig har berättat för dig om honom. Det här och det här och det här.

A: Menems misslyckade återvalskampanj 2003.

Alla skriker typ ”kom igen Menem”.

A: En till.

(”Menem gjorde det”, alltså fixade allt man ser på bilderna. En komisk detalj är att de blandar upp de positiva budskapen med typ ”Hyperinflationen – han fick bukt med den”. Vilket blir lite förvirrande i den långa uppräkningen.)

Jag: Okej, jag har kollat allt. Jag vet inte hur jag ska fortsätta framåt.

M: Vi argentinare känner likadant. Lär dig hantera det.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Nån sorts bloggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s