Slå ihjäl dem

En analys i Sydsvenskan av en skrämmande utveckling som fortfarande pågår. Jag lägger in texten nedan eftersom citationstecknen mystiskt försvunnit hos Sydsvenskan, vilket är problematiskt när hela saken till stor del handlar om språkbruk.

Jag säger exempelvis inte i brödtext att tre av tio är för våld mot brottslingarna. Människorna som de vill misshandla är inte dömda. Därav citationstecknen i min text runt ”våld mot brottslingarna”, som var den formulering tidningen Infobae använde i sin artikel. Krångligt men viktigt.

—————-

David Moreira blev 18 år. Han dog på sjukhus efter att ha attackerats av runt femtio personer den 22 mars i en korsning i staden Rosario. Sparkarna mot huvudet orsakade utträde av hjärnsubstans, upprepar nyhetsuppläsarna. Ingen av förövarna har gripits.

De fick tag på David Moreira när han ryckt en kvinnas handväska. Händelsen blev starten på en våg av lynchningar och politiska utspel.

I runt femton fall under tre veckor har mobbar försökt slå ihjäl misstänkta rånare runtom i landet. Avsikterna har framgått av att de ropat ”döda honom” och fortsatt sparka när offren fallit ihop. Liven har räddats när någon gått emellan.

Sex av tio Buenos Aires-bor är emot lynchningarna, skriver tidningen Infobae som gjort en enkät. Men en av tio är likgiltig, och tre av tio är för ”våld mot brottslingarna”.

Argentinarnas största problem är våldskriminaliteten, enligt alla opinionsundersökningar. Ibland frågar jag folk vad det innebär, och får ofta svaret: ”De dödar oss”.

Det är rent statistiskt inte sant. Rånmorden är oerhört få. Men gaturån är vanliga, och polisen skyddar i princip bara den som betalar.

Om människor definierar situationer som verkliga blir de verkliga till sina konsekvenser, lyder ett känt sociologiskt teorem. Skrämmande många argentinare upplever att valet står mellan att döda och att dödas.

Oppositionspolitikerna har utnyttjat utvecklingen så mycket de vågat. De har fördömt lynchningarna, men förklarat sin förståelse för dem på grund av det de kallar en frånvarande stat.

Som svar har katastroftillstånd utlysts i Buenos Aires-provinsen. Häkten och fängelser ska byggas, en halv miljard kronor satsas på utrustning och 5000 pensionerade poliser återkallas i tjänst.

”Vår utmaning är att få staten att agera i förväg och inte i efterhand”, sa guvernören Daniel Scioli – men lanserade inga förebyggande insatser.

Över 160 000 personer lever i kåkstäder bara i Buenos Aires, enligt den senaste folkräkningen. En tredjedel saknar kranvatten. Ambulanserna vägrar åka in i slummen. Invånarna lider brist på utbildning, jobb och möjligheter. Polisen låter knarkgängen dela områdena mellan sig, lära barnen röka crack, och göra upp i skottlossningar som alltid dödar några oskyldiga.

Fattigdom rättfärdigar inte rån, påpekar en del. Färre framhåller att rån inte rättfärdigar mord. Och att det bara är en sorts brottsling som lynchas.

Alla fattiga unga män på motorcykel har blivit måltavlor, särskilt om de åker två på en motorcykel som rånarna brukar.

Våldet trappas upp också från rånarnas sida när insatsen ökar. Blir de fast så riskerar de att bli ihjälslagna. Men i flera fall har pöblarna gett sig på oskyldiga.

Leonardo Medina och Oscar Bonaldi var på väg till sina jobb i Rosario på samma motorcykel. De trodde att de blev rånade när en man körde upp jämsides och började skjuta. Sedan anslöt flera och slog Oscar blodig. Två andra killar på motorcykel hade rånat männens taxistation.

I medierna är det alltid boende mot rånare, offer mot brottslingar. Även när ”offren” sparkar någon som ligger. Även när ”brottslingarna” visar sig oskyldiga.

David Moreiras mamma Lorena Monica Torres snyftar på tevebilderna. Hon säger att hon vill rentvå hans namn. David hade två jobb för att inget skulle fattas hans småsyskon. Hon donerar hans organ, för han hade velat det.

Klippet har 160 kommentarer, nästan alla opublicerbara. Tusentals liknande finns på nyhetsartiklar och facebook-sidor. Många tycker att Lorena Monica Torres borde ha använt kondom. En skriver:

”Sonen var en lägre stående varelse, ingen människa.”

Lämna en kommentar

Filed under Journalistik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s