Evita lever

Jag hade aldrig sett musikalen Evita innan uppsättningen i Malmö nu i september. Så jag blev överraskad över hur många beröringspunkter föreställningen hade med dagens Argentina.

Pressbild Malin Arnesson, Malmö Opera.

Pressbild Malin Arnesson, Malmö Opera: Charlotte Perrelli som Evita.

Att Evita är en högst närvarande person än i dag råder det dock inget tvivel om.

En tidigare spanskalärare klädde sig som hon, hade en brosch med hennes porträtt på kavajslaget och pratade om henne under lektionerna som om ett helgon.

Hon och andra riktigt övertygade peronister verkar se Evita som någon de nästan har känt en gång, en vars oförvitlighet de personligen kan garantera, en som ägnade sitt liv åt att distribuera sitt personliga överflöd (i själva verket statliga pengar): ”Evita hjälpte föräldralösa barn”, ”Evita gav arbetarna en röst”, ”Evita gav sjukvård åt de fattiga”.

Pressbild casarosada.gov.ar.

Pressbild casarosada.gov.ar: president Cristina Fernandez de Kirchner.

Det där sättet att göra politik hänger i. Presidenten missar ingen chans att personligen överlämna en ny skola, ett jubileum eller en ny rättighet som en gåva till folket. Det gäller för alla politiker (mer om det i tidigare inlägg och krönika).

Detta sker vanligen i något som kallas acto. Ordet betyder helt enkelt evenemang eller ceremoni och avser en politisk teater med syfte att just understryka politikerns personliga roll i reformen. En acto kan ta helt enorma proportioner, som arenafirningen av förstatligandet av YPF och makarna Kirchners nioåriga maktinnehav (lite om det i slutet av det här inlägget och i den länkade artikeln).

På bilden visar presidenten upp en valurna från det första valet enligt dagens vallag under hundraårsfirandet av densamma.

Många av hennes anhängare har samma syn på henne som på sitt andra halvhelgon: hon får inte kritiseras. Om hon verkar göra något dåligt är det förmodligen någon annans fel, eller ännu hellre en illvillig lögn från någon motståndare. Hon spär själv på den uppfattningen genom antydningar och anklagelser och genom att aldrig någonsin erkänna minsta lilla misstag.

Det där ger inte upphov till en sprakande spirituell politisk debatt.

Typ en fotnot: Oklart varför det står på Sydsvenskan.se att Lennart Pehrson har varit med och skrivit Evita-krönikan. Det har han inte.

8 kommentarer

Filed under Journalistik

8 responses to “Evita lever

  1. Jättebra artikel Kinga! Får jag citera den i ett arbete som jag skriver till mina studier?

  2. Maher

    Hej!

    Jag åker till Buenos Aires i februari till mars 2013. Har hört lite olika bud vad gäller att ta ut pengar och Kirchners lagreglering. Hur mycket kan jag ta ut; har hört 300 -800 kr, stämmer det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s