För Claudio tar kriget aldrig slut

”I luften fick vi veta att vi skulle ut i krig och återta Malvinerna. Jag fattade ingenting. Argentina var inte ett land som krigade. Vi var bara barn, de flesta hade aldrig varit med en kvinna.”

Claudio José Barcos var 18 år när han skickades ut att kriga i den argentinska nationens tjänst. De skulle återta Las Malvinas, Falklandsöarna, från Storbritannien. Det gick förstås åt helvete och nästan tusen människor dödades.

Jag intervjuade Claudio för min artikel för TT (här i Sydsvenskan ihopskriven med en artikel från Storbritannien och försedd med ny ingress) med anledning av den diplomatiska upptrappningen för ett par veckor sedan. Upptrappningen som sker närhelst någon av sidorna behöver distraktion från sina inrikespolitiska problem. Alla ska med, Buenos Aires gator tapetseras med blåvitrandiga affischer med de gamla öarna på, folk tycker plötsligt det är viktigt att rycka ut med trummor och flaggor och hojta om ”vi glömmer aldrig”, de syftar då inte på alla tonåringar som blev kanonmat utan om de där öarna långt bort som ingen har besökt. För er som läser spanska rekommenderar jag den svensk-argentinska journalisten Martin Ezpeletas blogg därifrån, han är där just nu (annars finns han här på svenska).

Veteranerna från kriget är rätt synliga i vardagen i Buenos Aires och jag hade inte räknat med att det skulle vara svårt att få till en bra intervju. Men det var det. Jag träffade till slut tre stycken, de var alla väldigt villiga att prata men hade svårt att vara konkreta, svårt att prata om hur något kändes, hur det var. Alla tre hamnade gång på gång i trupprörelser och de båda ländernas officiella krigshandlingar.

När det gäller att få folk att prata om saker de inte vill eller orkar prata om är språket fortfarande en begränsning för mig. De enklaste frågorna är oftast de bästa, men efter några resultatlösa ”hur var det för dig” och ”vad kände du då” behöver man variera sig och det klarar jag fortfarande alltför dåligt.

Efteråt skickade Claudio en vänförfrågan på facebook, och sedan ett meddelande: ”tack för att du vill vara min vän”. Jag kunde inte sluta se den lille pojken framför mig.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Journalistik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s