Karnevalsdemokrati

Några ungar attackerar en uniformerad polis med sprejskum. Till slut är han genomblöt och övermannad av triumfvrålande barn. Han försöker säga ifrån på skarpen och blinka bort skummet. Barnen hånskrattar.

Karnevalen i Buenos Aires är en månad av kaos. På helgkvällarna i februari korkar trafiken igen när stora avenyer spärras av på 30-40 platser runt om i stan. De intas av murgas med trummor och dans. Alla sprutar skum. Ingen kan sova förrän framåt morgonen.

Karnevalen är mycket olik den mer kända brasilianska. Det är ont om nakna ändor men gott om synkroniserad studsig clowndans och akrobatik i glittrande hattar och fracköverdelar som påminner om studentikosa nollningskostymer. De äldsta deltagarna är sedan länge pensionärer. Längst fram i grupperna med upp till 150 deltagare går småbarnen, sedan de övriga dansarna och sist trummorna.

Murgas har en stark tillhörighet till sin stadsdel. Under karnevalen tävlar över hundra grupper mot varandra, varje kväll i olika stadsdelar dit de skeppas i orangea skolbussar.

”Jag trodde de rökte crack i Villa Lugano, men det var lugnt” sa en murga-vän häromdagen. Hade det inte varit för spelningen där så hade han fortfarande aldrig besökt förorten en timme bort.

Mötena mellan fattig och rik, gammal och ung är en viktig del av Buenos Aires karneval, som sägs ha uppstått när de europeiska immigranternas traditioner mötte ursprungsbefolkningens och de afrikanska slavarnas.

Murgasångerna går hårt åt makthavarna. Redan den europeiska karnevalen som går tillbaka till romersk tid hade funktionen av säkerhetsventil. Under en begränsad tid får makten hånas och allt vändas upp och ner. När lite ilska får pysa ut blir det lättare att behålla kontrollen.

Karnevalen är lite som en miniatyr av det argentinska samhället, som kan kallas för en auktoritär demokrati.

Oppositionsmedierna är starka och bedriver öppet krig mot regeringen – fast de får inga intervjuer, och staten tog nyligen kontrollen över produktionen av tidningspapper.

Regeringen stödjer sociala rörelser – fast en färsk terrorlag som aldrig skulle tillämpas mot demokratiska manifestationer har redan använts mot en vägblockad i protest mot ett gruvbygge.

Vid valet i oktober när president Cristina Kirchner blev återvald av 54 procent pryddes skämttidningen Barcelonas förstasida av rubriken ”CRISTINAS FITTA” – men de privata institut som anger inflationen till 25 procent i stället för de officiella 8-9 har belagts med motsvarande en knapp miljon kronor i böter för att ha vilselett allmänheten.

Att häckla makten är tillåtet. Att utmana den kan vara farligt.

—-

Krönika i Smålandsposten och Borås tidning.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Journalistik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s