Efter oss syndafloden

Jag hamnar i olika krönikeämneskluster. Innan var det väldigt mycket om diverse minoritetsgrupper. Nu om ekonomi. Here goes söndagens Expressenkrönika i alla fall.

…………

Specialdresserade dollarhundar har placerats ut vid Argentinas gränser för att hejda pengaflödet ut ur landet.

300 labradorer och golden retrievers i blå uniformer med skatteverkets emblem och nosar känsliga för sedelbläck.

Bara under första halvåret har de sniffat fram motsvarande tio miljoner kronor.

Tio tusen dollar per person är gränsen för odeklarerade belopp som får föras ut ur landet.

Argentinarna vill ta ut mycket mer.

De litar inte på den övervärderade peson, med en inflation på runt 25 procent per år enligt oberoende uppskattningar (officiellt under tio). De väntar sig nya skatter. De misstror bankerna – ingen har glömt hur besparingarna blev värdelösa över en natt under pesokraschen för tio år sedan. Så de som har råd vill investera utomlands.

Det tredje kvartalet i fjol försvann motsvarande 55 miljarder kronor ur landet, enligt centralbankens beräkningar. Bara i december tog argentinarna ut motsvarande 20 miljarder kronor från sina bankkonton.

För att kunna investera utomlands måste argentinarna först försöka växla sina pesos till internationell valuta. Men för några månader sedan infördes nya, hårdare regler: större dollarköp ska godkännas av skatteverket. Till dem måste man redovisa sina inkomster, utgifter och vad man ska ha pengarna till. Avslag motiveras inte.

De som kommer ut tomhänta från växlingskontoren längs med gågatan Florida i Buenos Aires springer bokstavligen rakt i famnen på karlarna som står och rabblar ”dolares euros reales dolares”. En av dem bär svart tajt polyesterkostym som spänner över axlarna och kallar sig Juan.

– Det är illegalt förstås, men jag är diskret och just nu går det väldigt bra. Efterfrågan har ökat enormt sedan de började begränsa dollarköpen. Du kan också tjäna på det, jag ger dig 4,60 för en dollar, okej?

Juan säljer dollar till argentinare för upp till 4,80 pesos. Mellanskillnaden på 20 centavos är hans vinst. Den officiella kursen denna dag är 4,35.

Eftersom pesons värde sjunker snabbt används dollar även till kontanta fastighetsköp inom landets gränser. Ett hus ses som en trygg investering. Spekulationsköpen är en av orsakerna till att priserna stiger kraftigt i Buenos Aires, till nivåer som vanliga människor inte har råd med.

Alla svårigheter och risker med sparande gör att det för många bara återstår en vettig sak att göra med pengar: spendera dem. Helst på kredit, pengavärdet minskar ju.

– Hur många avbetalningar, frågar kassörskan varje gång man betalar trehundra spänn med kort i skoaffären eller snabbköpet.

Så argentinarnas till synes charmigt sorglösa vana att äta på restaurang, shoppa och festa som om det inte fanns någon morgondag är i själva verket helt rationell.

Trots en just nu välmående ekonomi vet man i landet som gett de ekonomiska kriserna ett ansikte att allt rasar ihop förr eller senare.

Så varför inte ha kul på vägen mot undergången?

Hemgång från klubben Ameri-k, kl 07.30, januari 2010.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Journalistik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s