Hur vit ska man vara för att räknas?

Jag har inte svaret. Frågorna i början av krönikan nedan, för Borås tidning och Smålandsposten, är på riktigt. När jag har ställt dem till argentinska vänner har det väckt dålig stämning. Ingen av dem tillhör något av ursprungsfolken.

———

En mördad sexårig flicka är utställd på museum i Salta i norra Argentina. Hon sitter i en glasmonter med slutna ögon. Ansiktet med de höga kindbenen är uppvänt och mjölktänderna skymtar i den halvöppna munnen.

Flickan har kvävts, svultit eller frusit ihjäl. Hon begravdes levande på vulkanberget Llullaillaco för femhundra år sedan. De vuxna offrade henne för att blidka inkagudarna. Tack vare höjden och klimatet blev hon en välbevarad mumie.

Vad är en människa? När kan hon ställas ut på museum? När ingen längre minns hennes namn? Hade det gått om hon hade varit vit?

Museibesökarna snubblar ut i det skarpa ljuset på torget. De hinner knappt sätta sig på en uteservering förrän små försäljare pilar fram med högar av borddukar på axeln: barn med höga kindben och mörk hy precis som flickan i montern.

Alla barn har skolplikt i Argentina. Fast till ”alla” räknas ofta inte de som lever i periferin, särskilt inte om de tillhör ursprungsbefolkningen.

Fyra procent av argentinarna har inte gått i skolan alls, enligt en Unicefstudie från 2009. Bland ursprungsfolken wichi och mbyá guarani är siffran 20 respektive 33 procent.

Mönstret går igen på alla områden. I ursprungsbefolkningen dör dubbelt så många barn före tre års ålder, många i enkla infektionssjukdomar och diarréer under den heta årstiden som just börjat.

Lokaltidningen El Tribuno rapporterar om beredskapsläget i Alto la Sierra, ett bergigt område tolv timmars resa från provinshuvudstaden. Där dog tre barn av uttorkning förra sommaren.

Det sjukhuset behöver mest är en telefon, säger läkaren Natalia Cucciaro. Ibland kan de låna av en person i byn, när linjen fungerar. Det finns ingen mobil-, internet- eller radioförbindelse.

Kvinnor föder vid stearinljus under de många elavbrotten. Då funkar inte heller vattenpumparna. I år har sjukhuset varit stängt i en vecka på grund av att de inte kunde hålla rent. Vattnet duger inte att dricka, det innehåller höga halter arsenik.

Det går en buss tisdag och lördag, utom när det regnar. I området finns ett par privata terrängbilar som klarar vägarna. Ambulanserna gör det inte.

Majoriteten av de som lever i området tillhör ursprungsfolket wichi.

Vad är en medborgare? Var ska hon bo för att räknas? Gör det någon skillnad om hon är vit?

El Tribuno ger en vink om svaret. Läkaren och två sjuksköterskor intervjuas, men ingen av dem som faktiskt drabbas. Bilden i tidningen visar på avstånd en mörk kvinna med höga kindben som står barfota och tittar mot kameran. Bildtexten lyder: ”Bosättning med ursprungsbefolkning i Alto la Sierra”.

Annonser

1 kommentar

Filed under Journalistik

One response to “Hur vit ska man vara för att räknas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s