Därför vinner Cristina

Det smittar. Det där att kalla Argentinas president vid förnamn, som alla gör här. Det är förstås bara därför att hon är kvinna. Ricardo, Hermes och alla de andra kallas vid efternamn. Så tidningar skriver exempelvis på fullt allvar rubriker med ”Cristina och Macri bla bla bla”. Inte Kirchner och Macri eller Cristina och Mauricio, som Buenos Aires borgmästare heter i förnamn.

Så när vi gjorde den här enkäten frågade jag i sjävla verket ”varför vinner Cristina”. Det vore onaturligt att formulera frågan annorlunda, men att skriva ut den så i en svensk tidning skulle ju se idiotiskt ut.

Det är lite trist att grejer som är optimerade för pappret blir knasiga på nätet. Här har faktarutan hamnat som inledning till enkäten, och den bästa bilden är inte med. Min analys av varför Kirchner vinner låg intill i pappret.

3 kommentarer

Filed under Journalistik

3 responses to “Därför vinner Cristina

  1. Pingback: Kort analys av valresultatet i Argentina

  2. Men säger dom inte ”el Diego” också istället för Maradona som i resten av världen? I Chile kallades fd presidenten, Michelle Bachelet, för Bachelet av alla utom opositörerna som kallade henne vid förnamnet.

  3. Jag vet inte ang Diego, men förnamnandet av kvinnor är iaf en väldigt tydlig trend här. Absurd rubrik efter valet, ur minnet: ”Cristina recordó a Kirchner”, alltså hennes avlidne karl. Hon heter ju också Kirchner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s