Pengaknipa

Min första krönika i Sydsvenskan handlar om inflationen, som ständigt gör sig påmind i vardagen. Mest opraktiskt just nu: de delikata ostbröden chipas som man förr köpte för en tvåpesosedel på gatan kostar nu 2,50. Kruxet är att det är brist på mynt, och de mynt man kommer över behöver man till bussen, annars får man inte åka med.

De stackars chipas-försäljarna får ju inte tag på tillräckligt med mynt för att ge växel åt alla köpare. De är beroende av att de flesta kommer med jämna pengar. Så man får åka lite extra tunnelbana, där brukar det gå att få mynt.

Det kan gå om man köper något litet i en affär, men ofta är saker smart prissatta för att undvika myntväxel och i värsta fall får man i stället en näve karameller. Dessutom går det inte an att  betala dåligt, dvs på ett sätt som tvingar fram en massa växel, i sitt eget område. Man blir socialt stigmatiserad och inte välkommen.

Ja sådär håller det på. Det med mynten har egentligen inte med inflationen att göra. Tror jag.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Journalistik

4 responses to “Pengaknipa

  1. sasanf

    Det här tar mig tillbaks till mitt barndom i Tehran. Man kunde ringa med mynt som var värt runt 20 öre. Problemet var bara det att det var näst intill omöjligt att få tag i dessa mynt. Ibland kunde man köpa dem för 50 öre :-)

  2. hur stor är inflationen i Argentina?

  3. @sasan åhhh!
    @jessica det står i artikeln

  4. 2008 när jag var där var det i alla fall sjuk myntbrist, precis som i massa andra länder. Hur svårt kan det vara att styra upp? Kan man inte bara gå över till den billigaste fulmetallen? Krönikematerial right there…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s